Din arhivele parohiei, cunoaștem faptul că, românii, comunitatea românească din Târgu Mureș, reușește sa-si ridice prima biserica, din lemn, in anul 1750, ca locaș de rugăciune pentru cele 60 de familii care formau Parohia Târgu Mureș I. Abia după ce au avut o biserică, românii se puteau gândi să își ridice și o școală, ceea ce au și făcut.
Asupra clădirii scolii nu exista un document precis, dar ea exista la anul 1768, întrucât este mărturisită in Ordinul Guvernului din 24 aprilie 1768. Cu siguranță a fost o clădire modesta, în care s-au predat in limba maternă, în dulcele grai romanesc, primele semne de cultură, până în anul 1912, când a trebuit să-și închidă porțile.
După anul 1912 a fost data spre locuință cântăreților bisericii și apoi oamenilor de serviciu, suferind transformări la interior.
In perioada 1988-1990, pe vremea vrednicului preot Nicolae Streza, la indemnul Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș al Alba Iuliei, au loc reparații capitale la clădirea veche, se consolidează și este practic reconstruită, păstrându-se arhitectura și dimensiunile originare.
Din anul 1994 pana in anul 2011, edificiul folosește ca sediu pentru Liga Tinerilor Creștini Ortodocși din Târgu Mureș.
În data de 1 noiembrie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, își redeschide porțile, ca muzeu și școală parohială.
Documentar TVR despre Prima Școală Românească din Târgu-Mureș